Zdrowie

Pozytywny wpływ zielonej żywności na osoby z cukrzycą

• Zakładki: 32


Šárka Burgerová, lekarka specjalizacji nefrologicznej i promotorka zielonej żywności, wskazuje na liczne korzyści stosowania zielonej żywności: chlorelli i młodego jęczmienia, w leczeniu osób cierpiących na cukrzycę typu pierwszego i drugiego. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, za co ekspertka ceni green food w kuracji cukrzycy!

Jak zielona żywność leczy cukrzycę?

Wysokiej jakości chlorella i młody jęczmień, np. cenionej marki Greenways, wykorzystywane są w profilaktyce zdrowia i leczeniu cukrzycy typu pierwszego i drugiego oraz jej powikłań. Sok z młodego jęczmienia i algi wzmacniają działanie insuliny, co zwiększa wrażliwość komórek na oba rodzaje insuliny: endogenną (własną) i egzogenną (wstrzykiwaną). W rezultacie dochodzi do obniżenia i ustabilizowania cukru we krwi, hemoglobiny glikowanej.

Zielona żywność przysługuje się utrzymaniu zdrowej mikroflory jelit. To ważne z punktu widzenia osób cierpiących na cukrzycę, gdyż nieprawidłowy mikrobiom jest jedną z przyczyn powstawania cukrzycy. Dodatkowo młody jęczmień i chlorella zawierają cenne wielocukry i błonnik zapewniające poczucie sytości i hamujące wchłanianie cukru we krwi. Błonnik z zielonej żywności ogranicza ryzyko rozwoju powiązanych z cukrzycą chorób zapalnych i autoimmunologicznych.

Chlorella i młody jęczmień a cukrzyca

To nie koniec korzyści zielonej żywności w odniesieniu do cukrzycy! Odpowiedzią na procesy zapalne i stres oksydacyjny towarzyszące chorobie i jej powikłaniom są przeciwutleniacze zawarte w chlorelli i młodym jęczmieniu. Chlorella zawiera witaminę D zapobiegającą rozwojowi cukrzycy, a także eliminuje metale ciężkie z organizmu, przez które osobom z cukrzycą grożą poważne choroby nerek.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Naturiana.pl.

Zdj. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
15 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.