Nowe technologie

Żarnowy czy ostrzowy – jaki młynek do kawy wybrać?

• Zakładki: 31 • Komentarz: 1


Najlepszą kawę zaparzymy ze świeżo mielonych ziaren kawy. Przekonuje się o tym coraz więcej osób, inwestując w młynek do kawy i kupując kawę w ziarnach. Jak się jednak okazuje, rodzaj młynka do kawy również warunkuje jej smak. O tym, jaki młynek do kawy wybrać i dlaczego jest to takie ważne, opowiemy dzisiaj w artykule.

Młynek do kawy – dlaczego warto mielić kawę tuż przed zaparzeniem?

Najpierw przypomnijmy sobie, dlaczego mielenie kawy tuż przed jej parzeniem jest tak ważne. Kupując mieloną kawę, nie jesteśmy w stanie ocenić jakości ziaren. Może zdarzyć się tak, że kawa, która określana jest jako 100% Arabica w rzeczywistości jest mieszanką Arabici z Robustą. Ponadto zdarza się, że wśród ziaren kawy do zmielenia znajduje się cykoria, a fakt dawania połamanych i najgorszej jakości ziaren do kawy mielonej jest powszechnie znany. Powodem, dla którego należy mielić kawę tuż przed jej przyrządzeniem jest również grubość mielenia, którą należy dostosować do sposobu parzenia kawy. Inaczej zmielimy kawę do kawiarki, inaczej do ekspresu przelewowego, a inaczej do ekspresu ciśnieniowego. Ponadto kawa już w godzinę po zmieleniu traci część swoich właściwości smakowych i zapachowych. Jeśli więc chcemy pić smaczną i aromatyczną kawę, powinniśmy zainwestować w dobry młynek do kawy. Czyli jaki?

Najlepszy młynek do kawy – na co zwrócić uwagę przy zakupie młynka?

Młynki ostrzowe są najtańsze i najpopularniejsze, niestety także najgorsze. Aby parzona przez nas kawa nie była gorzka, ziarna kawy powinny być zmielone na jak najrówniejsze części, a ilość pyłu powstającego przy mieleniu powinna być ograniczona do minimum. Niestety powszechnie stosowane w domach ostrzowe (udarowe) młynki do kawy nie mielą ziaren, a miażdżą je w niekontrolowany sposób. W procesie tym kawa zostaje rozdrobniona na cząsteczki o różnej średnicy i różnym kształcie, a przy miażdżeniu powstaje bardzo dużo pyłu.

Okazuje się, że nawet najtańszy młynek żarnowy do kawy będzie lepszym wyborem, niż najdroższy młynek ostrzowy. Spośród żarnowych młynków możemy wyróżnić te o żarnach stożkowych i żarnach płaskich. Żarna stożkowe łatwiej osadzić w mniejszych młynkach, ponieważ zajmują mniej miejsca i wymagają nieco mniejszej precyzji podczas umieszczania ich w konstrukcji młynka. Z tego powodu stożkowe żarna znajdziemy w nieco tańszych młynkach do kawy, a płaskie w nieco droższych. Bariści nie są zgodni co do tego, które żarna lepiej mielą, jednak w droższych młynkach do kawy instalowane są również mocniejsze silniki, dzięki czemu kawę zmielimy szybciej i większą ilość bez konieczności studzenia młynka.

Jeśli możemy wybrać miedzy ceramicznymi a metalowymi żarnami, lepiej postawić na te drugie. Są one bowiem ostrzejsze, choć w domowych warunkach różnica ta nie jest aż tak znacząca. Warto również zwrócić uwagę na średnicę żaren – im będzie ona większa, tym lepiej. Młynek do kawy z żarnami o większej średnicy nie tylko szybciej i dokładniej mieli kawę, ale także produkuje przy tym mniej pyłu.

Dobrej jakości kawa ziarnista będzie smakować tym lepiej, im lepszego młynka do kawy użyjemy do zmielenia ziaren. Zdecydowanie lepiej zainwestować w dobrą kawę i wysokiej klasy młynek do kawy, niż w ekspres – w tej kwestii bariści są wyjątkowo zgodni. Dlatego od dzisiaj kawę mielimy tuż przed jej parzeniem, używając młynka żarnowego.
Artykuł powstał we współpracy z Cafe Ina.

comments icon1 komentarz
1 komentarze
36 wyświetleń
bookmark icon

One thought on “Żarnowy czy ostrzowy – jaki młynek do kawy wybrać?

    Napisz komentarz…

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.