Różne

Podział garnków ze względu na materiał wykonania

• Zakładki: 71


Zakup garnków to inwestycja. Większość z nas szuka naczyń, które posłużą przez lata, zachowując nienaganny wygląd. Aby tak się stało, musisz sięgnąć po odpowiedni materiał. Niektóre są bardziej odporne na uszkodzenia, a inne cechuje łatwość w utrzymaniu. Ważne, aby wybrać garnki, które pasują do kuchenki, na której gotujemy. Jest to szczególnie istotne w przypadku płyty indukcyjnej. Dowiedź się, z jakich materiałów najczęściej są wykonywane garnki i wybierz ten, który w twoim odczuciu będzie najbliższy ideałowi. 

Jak wybrać odpowiedni materiał garnka?

Stal nierdzewna 18/10 

Jest trwała, odporna na korozję, nie wchodzi w reakcję z żywnością, współpracuje z wszystkimi typami kuchenek. Wybierając zestaw garnków do płyty indukcyjnej, upewnij się, że naczynia mają ferromagnetyczne dno. Zestaw garnków ze stali nierdzewnej może być używany również w piekarniku, o ile nie posiada plastikowych elementów. To zdecydowanie najbardziej uniwersalny typ naczyń, który pasuje do każdego stylu wnętrzarskiego.

Aluminium 

Jest lekkie, tanie, nagrzewa się dużo szybciej niż stal, wykazuje odporność na uszkodzenia i łatwo utrzymać je w czystości. Nie jest to trafiony wybór, jeśli lubisz gotować kwaśne potrawy. Współcześnie produkowane garnki aluminiowe zabezpieczone są powłoką ochronną, więc są w pełni bezpieczne dla zdrowia.

Żeliwo

Ogromną zaletą tego materiału jest fakt, że pozwala na gotowanie bez tłuszczu (oleju, oliwy).  Materiał jest trwały i odporny na korozję, ale może być ciężki i drogi. Jako że żeliwne zestawy garnków najczęściej są impregnowane tłuszczami, nie nadają się do gotowania wody do picia. Inną wadą jest przywieranie jedzenia do dna i ścianek. 

Miedź 

Największą zaletą miedzi jest przewodzenie ciepła. Naczynia szybko nagrzewają się, skracając czas przygotowywania potraw. Garnki miedziane mają właściwości antybakteryjne. Miedź nie zmienia ani smaku, ani zapachu potraw. Nie wchodzi również w reakcje chemiczne z żywnością. Jest odporna na uszkodzenia i wytrzymała.  Po stronie wad zapisujemy cenę, brak możliwości mycia w zmywarce i konieczność konserwacji.

Teflon 

Jest to bardzo lekki materiał, który szybko się nagrzewa i równomiernie rozprowadza ciepło oraz łatwo utrzymać go czystości. Może ulegać uszkodzeniom mechanicznym oraz uwalniać szkodliwe substancje chemiczne  (kiepski teflon) podczas gotowania potraw o dużym stosunku tlenku wodoru do temperatury otoczenia.

Artykuł powstał przy współpracy z firmą Gerlach.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
33 wyświetlenia
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *