Nowe technologie

Osuszacz ziębniczy – czas poznać jego zastosowanie

• Zakładki: 79


Są takie urządzenia, które pełnią niezwykle ważną rolę i rzeczywiście wpływają na efektywność pracy. Na pewno do takich należy osuszacz ziębniczy. Warto na jego temat dowiedzieć się więcej i poznać zalety jego zastosowania.

Czym jest osuszacz ziębniczy? 

Osuszacz ziębniczy jest to niezwykle ważne urządzenie, które służy do usuwania wilgoci z powietrza. Dochodzi do tego na skutek schłodzenia powietrza do temperatury bliskiej temperaturze zamarzania wody. Wtedy też następuje skroplenie wilgoci i owa wilgoć zbierana jest w tzw. separatorze wody. Medium schładzającym jest w tym przypadku czynnik ziębniczy. Warto wiedzieć, że osuszacz ziębniczy sprężonego powietrza usuwa wilgoć z powietrza pod ciśnieniem. Należy więc do układu uzdatniania powietrza, które wytwarzane jest przez sprężarkę. Rzeczywiście osuszacze ziębnicze wykorzystywane są na szeroką skalę, choćby w przemyśle czy pracach warsztatowych. 

Jak wygląda konstrukcja osuszacza ziębniczego? 

Konstrukcja osuszacza ziębniczego jest bardzo prosta. Ważną rolę odgrywa tutaj separator czynnika ziębniczego. Sprawia on, że ów czynnik w stanie gazowym dostaje się do sprężarki, natomiast sama sprężarka doprowadza czynnik w postaci gazowej do wysokiego ciśnienia, a następnie podnosi jego temperaturę. Wentylator skraplacza schładza czynnik ziębniczy, który przechodzi ze stanu gazowego w ciecz. Nie można zapominać, że w konstrukcji ważny jest także filtr, który zabezpiecza zawór przed zanieczyszczeniami. Zatem stosowanie osuszacza ziębniczego ma wiele zalet. Do wyboru jest naprawdę sporo modeli. Warto kierować się efektywnością pracy, ale też ekonomią. Należy jeszcze pamiętać, że ilość skroplonej wody zależy od temperatury i wilgotności względnej powietrza. 

Artykuł powstał przy współpracy z firmą TECHEM.        

Fot. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
29 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *