Idealnie zmielona kawa – postaw na odpowiedni młynek do mielenia!

Idealnie zmielona kawa

Wysokiej jakości kawa najczęściej dostępna jest w ziarnach. Kawa brazylijska czy indonezyjska – wiele z nich możemy kupić niezmielonych. Jeśli jednak parzymy kawę w klasycznym ekspresie przelewowym lub ciśnieniowym – powinniśmy stawiać na ziarna już zmielone. Wybierając wysokogatunkowe kawy, warto nie tracić ich jakości kupując od razu zmieloną wersję. Zamiast wybierać gotowe, lepszym rozwiązaniem może być po prostu inwestycja w młynek do kawy.

Czy wszystkie młynki są takie same?

Wybierając młynek do mielenia kawy warto zastanowić się nad jednym – jakie ziarna będziemy stosować? Przede wszystkim, by napić się dobrego, brązowego napoju musimy postawić na naprawdę wysokiej klasy ziarna, ale także i świetny jakościowo młynek. Dobrze wiedzieć, że młynki mogą różnić się od siebie. Nawet jeśli mają tą samą zastosowaną technologię, nie muszą mielić identycznie.

Młynki najczęściej możemy podzielić na:

  • Ostrzowe, które nazywane są także i udarowymi
  • Żarnowe, które dzielimy dodatkowo na ceramiczne lub metalowe

Pierwszy typ, czyli młynki ostrzowe znane są od bardzo dawna. Stosuje się je najczęściej w klasycznych, ręcznych modelach, które stosowali już nasi dziadkowie. To typowe modele, wykorzystujące do mielenia specjalne metalowe ostrza. Wprawiane w ruch tną ziarna kawy na znacznie mniejsze kawałki. Niestety nie są aż tak bardzo precyzyjne, jak inne modele, zwłaszcza te elektryczne. Młynki ostrzowe charakteryzują się też tym, że podczas mielenia wytwarzają tzw. pył kawowy.

Jeśli chodzi o młynki żarnowe, to obecnie najpopularniejszy typ, chętnie wybierany przez kawoszy. Tutaj mamy dostęp do modeli tańszych, idealny do domowego, w pełni amatorskiego użytku oraz do młynków profesjonalnych, które są nieco droższe, ale również i bardziej precyzyjne. W przypadku modeli żarnowych do rozdrabniania kawy stosuje się specjalna żarna. Ziarna nie są cięte a miażdżone. Podczas takiego procesu kawa nie jest podgrzewana, dzięki czemu nie traci swoich właściwości oraz walorów.

Młynki żarnowe – na co zwrócić uwagę?

Jeśli stawiamy na młynki żarnowe, które rzeczywiście charakteryzują się znacznie lepszymi parametrami w przypadku mielenia kawy – musimy wiedzieć, na co warto zwrócić uwagę podczas zakupu. Przede wszystkim, to na co powinniśmy spojrzeć to informacja, czy młynek wykonano z ceramiki czy metalu. Żarna ceramiczne są znacznie cichsze, ale mniej trwałe. Jeśli wiec zależy nam na wytrzymałości kosztem głośności pracy – postawmy na model metalowy.

Powinniśmy zwrócić uwagę na to, czy mamy możliwość regulacji stopnia mielenia. Jednak w tym wypadku to, o czym musimy pamiętać korzystając zwłaszcza z elektrycznego młynka do kawy to fakt, że nie powinniśmy zmieniać grubości mielenia „na sucho”. Ustawiajmy ją podczas pracy urządzenia, żeby nie uszkodzić żaren.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *