Dom

Elegancka zastawa stołowa – jak przygotować stół na uroczysty obiad? Podpowiadają specjaliści firmy Gerlach

• Zakładki: 69


Święta, urodziny, rocznica ślubu – okazji do świętowania nie brakuje. Jeśli chcemy ugościć naszych bliskich w wyjątkowy sposób, zadbajmy o elegancką zastawę stołową. O czym pamiętać, przygotowując stół do odświętnego obiadu dla rodziny i przyjaciół?

Elegancka zastawa stołowa – czego nie może zabraknąć na stole?

Wybierając najbardziej elegancką zastawę stołową, jaką dysponujemy, zwróćmy uwagę, czy wszystkie talerze mamy w komplecie i czy żaden z nich nie jest wyszczerbiony. Jeśli na tę okazję planujemy kupić nową zastawę, możemy pokusić się o eleganckie czarne talerze, do których warto dobrać czarno-złote sztućce. Zadbajmy również, by nie brakło nam kieliszków do alkoholu, który zaproponujemy gościom.

Oprócz eleganckiej zastawy stołowej, sztućców, kieliszków czy szklaneczek na zimne napoje, na stole nie może zabraknąć serwetek. Warto także przygotować choćby najskromniejszą dekorację – jedna, dwie czy trzy świece na stole wprowadzą gości w podniosły nastrój i sprawią, że cała stołowa oprawa będzie się pięknie mienić w ich blasku.

Planując uroczysty obiad, przygotujmy także odpowiednie dania. W tej roli doskonale sprawdzą się devolay’e, pieczone mięsa, pieczona kaczka, sznycle czy rolady. Dopilnujmy również takich szczegółów, by zimne napoje nalewać z dzbanka, a nie z butelki. W eleganckiej oprawie wszystkie dania będą smakowały jeszcze lepiej, a my ugościmy naszych bliskich w najlepszy możliwy sposób.

Fot. Shutterstock.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
35 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.