Dom

Czym wyróżniają się garnki na płytę indukcyjną?

• Zakładki: 21


Płyty indukcyjne są energooszczędne i bardzo wygodne w obsłudze, nic więc dziwnego, że zyskują coraz więcej zwolenników. Zmieniając kuchenkę gazową lub elektryczną na indukcyjną, należy jednak pamiętać o konieczności wymiany garnków, patelni i rondli. Czym wyróżniają się garnki na płytę indukcyjną?

Garnki na płytę indukcyjną – jakie dno powinny mieć garnki do indukcji?

Płyta indukcyjna do wytwarzania energii cieplnej wykorzystuje indukcję elektromagnetyczną. Po postawieniu na płycie garnka, wytwarzane jest zmienne pole magnetyczne. Gwałtowne wahania tego pola prowadzi do wytwarzania prądów wirowych, dzięki którym energia elektryczna zmieniana jest w energię cieplną. Energia cieplna nagrzewa dno garnka. Ciepło przekazywane jest do potraw, które gotujemy oraz wtórnie do płyty indukcyjnej, która nagrzewa się wyłącznie w miejscu przylegania do niej garnka.

Aby doszło do zmiany energii elektrycznej na cieplną, niezbędne jest zastosowanie naczyń z ferromagnetycznego tworzywa. Mogą to być garnki ze stali nierdzewnej, ceramiczne, a nawet szklane – kluczowym ich elementem jest dno. Garnki na płytę indukcyjną Gerlach wykonane mają dno ze stali nierdzewnej, niekiedy powłokę ceramiczną czy pokrywkę ze szkła hartowanego.

Czy garnki na płytę indukcyjną można stosować na innych kuchenkach?

Wymieniając tradycyjne garnki na garnki na płytę indukcyjną, warto zainwestować w dobrej jakości naczynia Gerlach – garnki w zestawie z patelniami i rondlami często mogą służyć na innego rodzaju kuchenkach. Przed zakupem warto sprawdzić oznaczenia, które wskazują na możliwe zastosowanie garnków, które dokupujemy do płyty indukcyjnej.

Fot. Shutterstock.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
10 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.