Szukając sztućców – dla siebie lub na prezent – należy zwrócić uwagę na kilka ważnych szczegółów. Dostosowując ich design do wystroju kuchni, nie możemy zapominać o ich właściwościach. Czym charakteryzują się sztućce srebrne, a czym te ze stali nierdzewnej? Które wybrać, gdy chcemy z nich korzystać na co dzień, a które będą lepsze dla alergika?
Czym wyróżniają się srebrne sztućce?
Srebrne sztućce zaliczają się do dodatków, które na stole prezentują się zjawiskowo, a spotkanie przy stole nabiera uroczystego, wyjątkowego charakteru. Jest on jednak okupiony pewnym poświęceniem ze strony gospodarzy – utrzymanie w czystości srebrnych sztućców wymaga niecodziennych działań. Nie można ich myć w zmywarce ani z wykorzystaniem detergentów. W zamian należy wymoczyć je w misce z wodą z dodatkiem soli kuchennej, a następnie wytrzeć miękką szmateczką. Tak wyczyszczone sztućce należy schować w specjalnej walizce, która chroni je przed dopływem powietrza i promieni słonecznych. Dzięki temu rzadziej będziemy musieli je polerować i czyścić z patyny. Niewątpliwie ich ogromnym atutem – oprócz wspomnianego wcześniej prestiżu – są właściwości chemiczne. Srebro nie wchodzi bowiem w żadne reakcje z produktami spożywczymi i jest obojętne dla alergików. Z całą pewnością są to jednak sztućce do stosowania nie na co dzień, a na specjalne okazje.
Sztućce ze stali nierdzewnej – najlepsze na co dzień
Sztućce ze stali nierdzewnej 18/10 wyróżniają się dużą odpornością na mechaniczne uszkodzenia – trudno je zarysować, nie odbarwiają się od detergentów, nie pokrywają patyną od promieni UV. Korzystanie z nich na co dzień nie sprawia żadnych trudności – można je myć w zmywarce, myć z wykorzystaniem nawet tych silniejszych detergentów, a ich przechowywanie nie wymaga żadnych specjalnych środków. Bogaty wybór wzornictwa sprawa, że każdy z nas znajdzie sztućce ze stali nierdzewnej, które wkomponują się w stylistykę kuchni i jadalni.
Szukając sztućców ze stali nierdzewnej dla alergików, należy postawić na sztućce bez niklu (sztućce ze stali nierdzewnej 18/0). Są one idealne dla osób uczulonych na nikiel, jednak brak niklu w tego rodzaju stali nierdzewnej w pewien sposób osłabia ich odporność na zarysowania. Dlatego – jeśli nie ma medycznych przeciwwskazań – warto wybrać sztućce z oznaczeniem 18/10, które posłużą wiele lat.
Fot. Shutterstock.