Przygotowanie frytek we frytkownicy jest doskonałym rozwiązaniem dla osób, które chcą cieszyć się smacznymi tradycyjnymi frytkami bez konieczności spędzania dużej ilości czasu w kuchni. Natomiast przygotowywanie frytek w piekarniku jest zdrowsze niż smażenie na głębokim tłuszczu i lepiej sprawdza się do obsłużenia dużej liczby osób. Którą opcję wybrać i dlaczego? Sprawdź!
Zalety przygotowywania frytek we frytkownicy
Frytki to jeden z najpopularniejszych przysmaków na całym świecie. Są smaczne, szybkie w przygotowaniu, tanie i dostępne w wielu różnych wariantach. Przygotowywanie frytek w tradycyjny sposób, a więc we frytkownicy, może być bardzo korzystne, ponieważ oferuje szereg zalet. Frytkownica tradycyjna pozwala na szybkie i łatwe przygotowanie frytek, a także zapewnia doskonały smak i teksturę. Frytkownica jest również bardzo bezpieczna w użyciu i może być używana do przygotowania dużej ilości frytek naraz. Ponadto frytkownica jest łatwa do obsługiwania i utrzymania w czystości. Wszystko to sprawia, że przygotowywanie frytek we frytkownicy jest atrakcyjne dla każdego miłośnika frytek.
Kto raz próbował frytek z frytkownicy, ten wie, że żadne inne wersje nie są w stanie się z nimi równać. Tylko frytki z tradycyjnej frytkownicy mają ów unikalny smak, zapach i teksturę. Jeśli przygotowuje się porcję dla jednej czy dwóch osób, trwa to krócej niż w przypadku pieczenia w piekarniku. Tego typu tradycyjne frytki doskonale komponują się z potrawami z grilla i smażoną rybą w panierce. Oddają klimat wiosny i lata, wakacji, pikniku.
Zalety przygotowywania frytek w piekarniku
Przygotowywanie frytek w piekarniku także ma wiele zalet, które dla dużej części osób czynią proces bardziej atrakcyjnym od smażenia we frytkownicy. Przede wszystkim przygotowywanie frytek w piekarniku pozwala na uzyskanie chrupiącego i smacznego produktu bez dodawania tłuszczu. Zamiast oleju można dodać przyprawy, które nadadzą frytkom ciekawy smak. Niekiedy pieczenie frytek w piekarniku jest szybsze niż smażenie ich na patelni lub w głębokim oleju, np. gdy trzeba wyżywić większą grupę, a do dyspozycji jest tylko jedno urządzenie (piekarnik vs. frytkownica). Pieczenie frytek w piekarniku jest również bardziej efektywne energetycznie niż smażenie ich na patelni lub w głębokim oleju. Wreszcie przygotowywanie frytek w piekarniku pozwala na uzyskanie produktu o mniejszej ilości tłuszczu i kalorii niż te smażone na patelni lub w głębokim oleju, co czyni pieczenie zdrowszym i korzystniejszym dla dzieci, osób starszych i cierpiących na problemy związane z układem trawiennym.
Pieczenie frytek w piekarniku jest bardziej efektywne, ponieważ można je przygotować dla większej liczby osób jednocześnie, co doskonale sprawdza się podczas przyjęć organizowanych w domu. Dodatkowo przygotowywanie frytek w piekarniku może być łatwiejsze i szybsze niż smażenie na gazie lub oleju dla osób, które nie korzystały wcześniej z frytkownicy. Należy również zauważyć, że pieczenie frytek w piekarniku jest bardziej ekologiczne niż smażenie na oleju, ponieważ nie emituje szkodliwych substancji do atmosfery.