Nowe technologie

Czym jest technologia HPP i jakie są jej zalety?

• Zakładki: 74


Światowe zapotrzebowanie na żywność stale wzrasta. Jednocześnie każdego roku odnotowujemy niechlubne rekordy marnowanej i wyrzucanej żywności. Taki stan rzeczy wynika często z kupowania przez konsumentów zbyt dużej ilości żywności z niewielkim terminem przydatności do spożycia. Wraz z rosnącą świadomością konsumentów na temat nawyków żywieniowych, wzrasta także zapotrzebowanie na zdrowe, ekologiczne produkty oraz na żywność nieprzetworzoną (lub przetworzoną w niewielkim stopniu). W przypadku prób zwiększenia terminu przydatności do spożycia przez producentów, często należy liczyć się z utratą wielu składników odżywczych, a często ze zmianą postaci produktu, jego smaku, koloru i zapachu. Czy można tego uniknąć? Doskonałym rozwiązaniem jest technologia HPP, zwana inaczej metodą pasteryzacji na zimno. 

Na czym polega technologia HPP?

HPP to skrót od anglojęzycznego określenia High Pressure Processing. Technologia ta określana jest też jako: wysokociśnieniowe utrwalanie żywności, Przetwarzanie Wysokociśnieniowe. Metoda HPP to sposób pasteryzacji na zimno. Produkty zapakowane w specjalne, elastyczne opakowania odporne na działanie wody. Następnie umieszczane są w urządzeniu, w którym poddawane są bardzo wysokiemu ciśnieniu hydrostatycznemu. 

Jakie są zalety stosowania technologii HPP? 

Jedną z ważniejszych zalet stosowania HPP jest możliwość rezygnacji z użycia dodatkowych substancji konserwujących oraz soli w procesie przetwarzania i utrwalania produktów. Wykorzystując wysokociśnieniowe utrwalanie żywności oferujemy swoim klientom zdrowy i pełnowartościowy produkt. Warto zauważyć, że podczas pasteryzacji na zimno niszczone są patogeny m.in. Salmonelli i Listerii. Przetwarzanie wysokociśnieniowe doskonale sprawdza się zarówno w przypadku owoców morza, warzyw, mięsa i wyrobów mięsnych, jak i soków oraz smoothies. Bardzo istotną zaletą utrwalania produktów przy pomocy pasteryzacji na zimno jest to, że zachowują one w pełni swoje właściwości. Pasteryzując produkty spożywcze przy wykorzystaniu wysokiej temperatury, musimy liczyć się z utratą dużej części składników odżywczych. Jak już wcześniej wspomnieliśmy, często następuje zmiana ich właściwości zmysłowych (kolor, smak, konsystencja). Żywność utrwalana technologiami HPP zachowuje właściwości świeżych produktów, co sprawia, że jest znacznie częściej wybierana przez konsumentów. 

Artykuł powstał przy współpracy z firmą Industry 2.0

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
240 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *