Różne

Armagnac — kilka słów o francuskim brandy

• Zakładki: 93


Entuzjaści mocnych alkoholi prędzej czy później zetkną się z terminem armagnac i zaczną zastanawiać się, czym tak właściwie jest ten trunek? To rodzaj brandy, który nie jest tak popularny, ale z pewnością warty degustacji. Jak powstaje armaniak i jak go pić?

Jak wytwarza się armaniak? Jak pić ten trunek?

Dla wielu zaskakujący może być fakt, że armaniak jest najstarszym typem brandy, a w przeszłości spożywany był ze względu na jego terapeutyczne właściwości. Jest to destylat białego wina gronowego, który poddaje się leżakowaniu. Zazwyczaj armagnac dojrzewa w beczkach wykonanych z drewna dębowego. Uważa się go za alkohol rzemieślniczy produkowany w małych zakładach, który bardzo często trafia na rynek w wersji składającej się z zebranych w jednym roku winogron. Na opakowaniach tych destylatów umieszczane są skróty odnoszące się do starzenia produktu. Do wyboru są między innymi armaniaki co najmniej 4-letnie lub 6-letnie, ale i młodsze czy znacznie starsze.

Jak najlepiej podawać armaniak? Najczęściej po posiłku jako tak zwany digestif. Najlepiej serwować go w temperaturze pokojowej i w wersji czystej. Nie bez znaczenia jest też sama szklanka, która powinna być mała i z wąskim brzegiem. Dzięki temu aromaty będą odpowiednio skoncentrowane. Warto także spróbować armaniaku schłodzonego w lodówce lub w towarzystwie kilku kostek lodu. Trunek można dodawać do drinków, jak i wykorzystywać podczas gotowania.

Artykuł powstał przy współpracy z firmą caviste.pl.

Fot. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
82 wyświetlenia
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *