Zdrowie

Pasteryzowanie żywności na zimno – jakie ma zalety, na czym polega?

• Zakładki: 45


Co jest dla Ciebie ważne, gdy wybierasz jedzenie? Wartości odżywcze, zawartość witamin i minerałów? Smak, zapach, konsystencja? Do tego powinno być świeże. Czy możliwe jest uzyskanie produktów, które będą w sobie łączyć wszystkie te cechy? Ze względu na transport i przechowywanie żywności pomiędzy odebraniem go od producenta a przekazaniem w ręce klienta, konieczne jest zabezpieczenie żywności przed zepsuciem i utratą jakości. Przedłużanie świeżości produktów spożywczych jest realizowane na wiele sposobów. Część z nich stosujemy nawet we własnych gospodarstwach domowych. 

Sposoby pasteryzowania i utrwalania żywności

Już nasi praprzodkowie wiedzieli, że ze zdobytej żywności warto zrobić zapasy na później. W tym celu stosowali różnorakie metody konserwowania jedzenia. Aktualnie żywności nie brak – a wręcz staramy się ograniczyć jej marnotrawienie. Wzrastająca świadomość konsumencka podpowiada nam, że warto wybierać zdrowe produkty, pozbawione substancji o szkodliwym wpływie na nasze zdrowie. Sposoby konserwowania żywności możemy podzielić na chemiczne i termiczne. Wśród chemicznych metod możemy wymienić stosowanie konserwantów, a także kiszenie, przechowywanie w oleju, occie lub soli. Niestety minusem tych metod jest znaczna zmiana smaku, a często i właściwości odżywczych produktów (z wyjątkiem kiszonek, będących bogatym źródłem witaminy C i naturalnymi probiotykami). Podobny problem występuje w przypadku poddaniu produktów spożywczych obróbce termicznej. A przecież wybierając konkretne produkty zależy nam na ich wszystkich właściwościach. 

Technologia HPP – nowoczesna metoda pasteryzacji

Jedną z lepszych metod konserwowania żywności jest nowoczesna technologia HPP, zwana też pasteryzacją na zimno. Można stosować ją w przypadku praktycznie wszystkich produktów spożywczych – jedynym warunkiem jest to, żeby znajdowały się w miękkim opakowaniu z tworzywa sztucznego. Pasteryzowanie na zimno w żaden sposób nie zmienia właściwości odżywczych produktu, a co więcej – nie zmienia jego smaku, wyglądu, koloru czy konsystencji. Żeby przeprowadzić proces pasteryzacji na zimno, konieczna jest specjalna komora wypełniona wodą, w której produkty poddane są bardzo wysokiemu ciśnieniu. Miejmy nadzieję, że już wkrótce pasteryzacja na zimno będzie stosowana przez coraz większą liczbę producentów!

Artykuł powstał przy współpracy z firmą Industry 2.0.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
295 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *