Zmieniając kuchenkę gazową na płytę indukcyjną, pamiętamy, by upewnić się, czy w naszych garnkach będziemy mogli gotować na indukcji. Rzadziej pamiętamy, by sprawdzić również patelnie. Chociaż większość i garnków, i patelni, które użytkujemy na gazie, sprawdza się również na płycie indukcyjnej, część naczyń musimy wymienić. Jaka patelnia na indukcję będzie najlepsza?
Najlepsza patelnia na indukcję – tylko patelnie z grubym dnem
Wybierając patelnię na indukcję, należy zwrócić przede wszystkim na jej dno – im grubsze, tym lepsze. Grube dno w garnkach i patelniach indukcyjnych doskonale utrzymują ciepło przygotowanych wcześniej posiłków. Ponadto patelnia na indukcję musi być dobrana pod względem wielkości „palników” – jej dno nie może wykraczać poza ich obręb, nie powinno być także dużo mniejsze. Dość uniwersalnym wyborem będzie patelnia z pokrywką 28 cm. Jeśli zaś szukamy bardziej specjalistycznych patelni, dobra patelnia naleśnikowa czy patelnia do jajek sadzonych na indukcję, wzbogacą nasze wyposażenie i zdecydowanie ułatwią przygotowywanie pysznych posiłków.
Warto także przyjrzeć się pokrywkom do patelni. Jeśli wybierzemy model z pokrywką ze szkła hartowanego ze stalowym uchwytem, ciepłe dania na patelni będziemy także mogli piec w piekarniku. Do wyboru mamy patelnie stalowe, żeliwne czy ceramiczne – każdy materiał ma różne wymagania względem eksploatacji, co również powinniśmy uwzględnić podczas zakupu nowej patelni na indukcję.
Fot. Shutterstock.